שעות קבלה: בתיאום מראש
טלפון: 03-5279698
נייד: 050-6306357
כתובת: ביאליק 19, בת ים
 
בדרך הטבע - יוספה בראונשטיין
 
 
 
 
 

אלרגיות למזונות והקשר לבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות

אלרגיות למזונות והקשר לבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביותהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD)נחשבת לבעיה מולטיפקטוריאלית, כלומר, גורמים רבים התורמים להתפתחותה. אחד הגורמים המשמעותיים המעודד התפתחות בעיות קשב, ריכוז והיפראקטיביות הינו אלרגיות או אי סבילות למזונות שונים.

מהי אלרגיה ומהי אי סבילות או רגישות למזון?

אלרגיה הינה מצב שבו מרכיב מסוים (מזון, צמחיה, אבק וכו') מעורר את התגובה של המערכתהחיסונית המזהה אותו כפולש מזיק. מערכת החיסון מגיבה ל"פולש המזיק", האלרגן על ידי שחרורחומרים כימיים הנקראים "היסטמינים". ההיסטמינים יוצרים שורה של תגובות בגוף ובהן גודש בדרכי הנשימה, נזלת, פריחות וגירוד בעור, אודם וגרוד בעיניים וכאבי ראש.

אלרגיות למזון עלולות להתבטא בכאבי בטן ונפיחות, עיגולים שחורים מתחת לעיניים, פריחותעוריות,בחילות והקאות שינויים במצב הרוח, דיכאון וכפי שמחקרים עדכניים מצביעים, גם ליקויי למידה ובעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות (Annals of Allergy, 2005). זאת, בגלל התגובה האלרגית בתאי המוח, כאשר הסימפטומים ההתנהגותיים והמנטליים תלויים במקום במוח בו התפתחה האלרגיה.

מחקר שנערך באוניברסיטת ג'ורג'טאון, (וושינגטון) בקרב ילדים היפראקטיביים בגילאים 7-10, מצא כי 56% מהם סבלו מאלרגיות למזון לעומת 8% מהילדים "הנורמליים". ילדים היפראקטיביים סובלים גם יותר מצימאון, אקזמה עורית, אסטמה ואלרגיות אחרות בהשוואה לילדים רגילים (American Journal of Clinical Nutrition, 2000).אלרגיות נפוצות יותר אצל בנות מאשר אצל בנים ואצל בהירי שיער ובהירי עיניים יותר מאשר אצל בעלי עיניים ושיער כהים.

אי סבילות או רגישות למזון היא תגובה למזון שלא מערבת בהכרח את המערכת החיסונית.
תסמיני אי סבילות או רגישות למזון דומים לאלה של אלרגיות למזונות וניתן להבחין בין שני המצבים בבדיקות דם, בטסטים על העור או בבדיקה אלקטרו מגנטית (RAST) שבודקת את כל סוגי המזונות והכימיקלים.

מזונות המעוררים תגובה אלרגית אצל אנשים מסוימים (שעלולה להיות מסכנת חיים), בדרך כלל אינם מעוררים אצל רוב האנשים תגובה כלשהיא. אולם אצל אנשים אלרגיים למזונות שונים, התגובה מגיעה גם לאחר צריכת כמות קטנה של המזון המסוים, אולם על בסיס קבוע (מידי יום).

המזונות הגורמים לעיתים קרובות לשינויים התנהגותיים ובביצועים המנטליים אצל ילדים הם: לקטוז, סוכר החלב שמכיל חלב פרה, חיטה, חלב ומוצריו, ביצים, תירס, סויה, שוקולד, פירות הדר, בוטנים ואגוזים, ממתיקים מלאכותיים, צבעי מאכל וחומרים משמרים. אם לילד יש אלרגיה לירק מסוים, הוא עלול להפגין אותה גם כלפי ירקות אחרים מאותה משפחה.

אם הילד סובל מן התסמינים שתוארו קודם לכן ומפגין התנהגות אופיינית לבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות, סביר להניח שאלרגיה היא הגורם העיקרי למצבו. מחקר שנערך בקרב 78 ילדים שסבלו מבעיות קשב וריכוז והיפראקטיביות, הצביע על שיפור התנהגותי ומנטלי משמעותי בקרב כ-75% מהם, לאחר שהוצאו מתפריטם מזונות אלרגניים נפוצים ובהם מזונות המכילים צבעי מאכל, חומרי טעם וריח, חומרים משמרים וממתיקים מלאכותיים. זאת, באמצעות דיאטת אלימינציה, כלומר, הוצאה מן התפריט את אחד או יותר מן המזונות שהילד מגיב אליו למשך שבועיים. אם התסמינים חולפים אחרי שבועיים, ברור כי המזון המסוים גורם לאלרגיה ואז יש להוציאו לחלוטין מהתפריט.
שמי יוספה בראונשטיין, מומחית לשיטות טיפול טבעיות - תזונתיות, בפיברומיאלגיה, תסמונת המעי הרגיז ומחלות ראומטיות נוספות.

אתם מוזמנים ליצור קשר ולהגיע לקליניקה לצורך, ייעוץ, הדרכה וטיפול - אשמח לעזור לכם ולהראות לכם דרכים להתמודד עם המחלות ולשפר את איכות חייכם.

מלאו טופס צור קשר מימין, או לחצו כאן.